Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Konstgräs sprider mer mikroplast än förväntat

    IVL Svenska Miljöinstitutet har funnit i sin kartläggning att gummigranulat från konstgräsplaner är den näst största källan till spridning av mikroplaster (efter väg- och däckslitage). Konstgräsplaner inom fotbollen blir allt vanligare och IVL uppskattar att varje fotbollsplan blir av med omkring tre till fem ton granulat årligen, framförallt vid snöskottning.

  • Bisfenol A numera på ECHAs kandidatförteckning

    Ämnet bisfenol A, som används för tillverkning av epoxibindemedel och polykarbonatplast, har lagts till på kemikaliemyndigheten ECHAs kandidatförteckning över särskilt farliga ämnen. Detta innebär bl.a. att företag som säljer produkter innehållande 0,l % eller mer av bisfenol A är skyldiga att lämna information om detta till konsumenter som begär det.

  • Remiss för BREEAM-SE 2017 ute nu

    Nu finns det möjlighet att lämna in synpunkter till SGBC om de förslag som tagits fram för BREEAM-SE 2017. Manualen för BREEAM-SE ska uppdateras i enlighet med BRE:s nya manual, BREEAM International New Construction 2016 (NC 2016). Läs mer på SGBCs webbplats.

  • Hormonstörande ämnen utgör ett hot mot världshälsan

    I ett internationellt upprop skriver hundratalet forskare att Europa och världssamfundet nu måste agera mot hormonstörande ämnen. De menar också att precis som debatten om klimatförändringar har debatten om denna fråga lidit av förvrängningar av bevisen.

  • Förbjudna kemikalier hittade i elektriska lågprisprodukter

    Vid stickprovskontroller genomförda av Kemikalieinspektionen under 2016 hittades förbjudna kemikalier i 38 % av de elektriska lågprisprodukterna. Bland varorna som analyserades finns bl.a. hörlurar, cykellampor och USB-kontakter. Totalt kontrollerades 154 elektriska och elektroniska produkter från 84 företag.

  • Stora skillnader mellan EU-länders tolkning av biocidregler

    En ny studie från Kemikalieinspektionen visar att europeiska länder gör olika bedömningar av var gränsen går mellan biocidprodukter och biocidbehandlade varor. Resultaten visar också att många varor som marknadsförs på den europeiska marknaden som t.ex. ”antibakteriella” eller ”luktfria” saknar information om vilka kemiska ämnen de är behandlade med.

  • Remiss om nytt kriterium för bedömning av PVC

    I SundaHus nuvarande kriterier finns det krav om restmonomerhalten av utfasningsämnena akrylnitril, butadien och propylenoxid i plast och gummi. Som tillägg till detta föreslår vi motsvarande kriterier för tillverkningsprocesser kopplad till PVC. Syftet med vårt nya förslag är att öppna upp för möjligheten att ha ett riskperspektiv i SundaHus-bedömningar av PVC-produkter.

  • Träffa SundaHus på Forum för Giftfri Miljö

    Kemikalieinspektionens konferens Forum för Giftfri Miljö handlar i år om hur framtidens hållbara och giftfria material, produkter och varor skapas. SundaHus är inbjudna som utställare för att berätta om EU-projeketet BAMB. Hoppas att vi ses. Välkomna!

  • Lansering av SundaHus-kriterier 6.1.1 införd

    Efter lanseringen av SundaHus-kriterier 6.1, upptäckte vi att beräkningarna i kriteriet för miljöfarlighet, långtidseffekter, kronisk giftigt i vattenmiljön behövde justeras. Denna ändring har nu implementerats i bedömningarna och det är SundaHus-kriteriet 6.1.1 som gäller framöver.

  • Justering av SundaHus-kriterier för miljöfarlighet kommer att införas inom kort

    Efter lanseringen av SundaHus-kriterier 6.1, har vi upptäckt att beräkningarna i kriteriet för miljöfarlighet, långtidseffekter, kronisk giftigt i vattenmiljön behöver justeras. Denna ändring kommer att implementeras inom kort, vilket innebär att en del produkter som idag har C- (t.ex. en del elektronik-produkter) kommer att få en annan bedömning (i många fall B) när korrigeringen ägt rum.

Visa mer