Nyhet -
SundaHus lanserar nya kriterier 6.1
SundaHus bedömningskriterier utvecklas i takt med förändringar som sker inom lagstiftning, forskning och på marknaden i stort. Därför är vi på SundaHus stolta och glada över att berätta att vi nu lanserar våra nya bedömningskriterier (6.1). De nya kriterierna innebär framförallt ännu tydligare anpassning till lagstiftningen om klassificering och märkning av kemiska ämnen och blandningar (CLP-förordningen) inkl. skärpt klassificering av formaldehyd samt utvecklade kriterier för bedömningar av tillverkningsskedet. De nya kriterierna kommer att gälla från och med den 3 oktober.
Här kommer en kort sammanfattning av vilka förändringar som införts i denna kriterierevision:
- De nya bedömningskriterierna är anpassade mot CLP-förordningen i ännu större grad än tidigare kriterier (kriterier 6.0). Det innebär att faroangivelser införs samt att fler haltgränser för klassificering av beredningar implementeras från CLP-förordningen.
- Genom att använda restmonomerhalten som en indikator för säkerheten i tillverkningsskedet uppmuntras leverantörer av plast/gummiprodukter att ställa krav på sina underleverantörer. Därmed skapas incitament för plast/gummileverantörer att skärpa kontrollen och säkerheten av användningen av utfasningsämnen i sina tillverkningsprocesser. Förändringen innebär en vidareutveckling av C+-kriteriet där restmonomerhalten i polymermaterial används som indikator för hälsosäkerheten vid tillverkningsprocessen.
- Limmade träprodukter och isolering kan få en C+-bedömning om de inte uppvisar att de uppfyller kraven i E1-normen. E1 är den internationellt gängse beteckningen för träbaserade skivor som inte avger mer än 0,13 mg formaldehyd/m3 luft. Anledningen till förändringen är att formaldehyd fått har fått en skärpning av sin klassificering till cancerframkallande Carc 1B H350 i 1 i CLP-förordningen (EG) nr 1272/2008 införs.
- Produkter med väldigt låga halter av miljöfarliga ämnen (< 0,1 %, t.ex. en stål-legering med spår av miljöfarliga metaller) ska nu kunna få en A-bedömning. Denna gräns gäller dock inte vattenbaserade produkter (t.ex. färg och fogmassa) som innehåller miljöfarliga konserveringsmedel eftersom de är potenta i mycket lägre koncentrationer än 0,1 % i produkterna samt att de kan skada processerna i reningsverket och påverka vattenlevande organismer om för mycket av det spolas ner i vasken eller på annat sätt når våra vattendrag. En generell haltgräns har införts för miljöfarliga ämnen i produkter (0,1 %) samt en ännu lägre halt för konserveringsmedel (0,001 %). Detta ersätter nolltoleransnivån som tillämpas för miljöfarliga ämnen och A-bedömningar i kriterieversionen 6.0 .
- Tydligare anvisning om vad som räknas som ofullständig dokumentation tillämpas i kriterierna vilket ger en bra bas för bedömning av dokumentationskvalitén och det blir lättare att få rätt information från materialleverantörer.
- Riskfrasen R65 är borttagen från kriteriet för flyktiga organiska föreningar eftersom den inte beskriver egenskaper kopplad till en hög flyktighet (dvs. låg kokpunkt) utan snarare att ämnet kan skada lungorna vid förtäring.