Gå direkt till innehåll
Tre av de personer som var med och lanserade SundaHus Miljödata 2003. Från vänster: Kjell Isacsson, Kerstin Isacsson och Jan Boström. Bilden togs i samband med 15-årsfirandet.
Tre av de personer som var med och lanserade SundaHus Miljödata 2003. Från vänster: Kjell Isacsson, Kerstin Isacsson och Jan Boström. Bilden togs i samband med 15-årsfirandet.

Nyhet -

SundaHus Miljödata 15 år! En personlig tillbakablick

För 15 år sedan var vi fyra personer (dvs hela personalstyrkan) som åkte ner till Bygg- och Anläggningsmässan i Göteborg för att lansera SundaHus Miljödata. Det var egentligen inte rätt mässa för en sådan produkt men det hade vi inte så bra koll på då. Tack vare gediget förarbete hade vi i alla fall många produkter i databasen, hela 1.200 stycken... På mässan, bland stubbfräsar och blåkläder, visade vi systemet för alla som kom förbi. Många var intresserade och ville ha demokonton men väldigt få ville bli kunder. Ändå startade något viktigt där och vi kom att fatta ett antal beslut som så här i backspegeln visat sig vara mycket viktigare än vi kanske förstod då.

Vi bestämde oss tidigt för att en produkts alla ingående ämnen, oavsett om de för tillfället ansågs farliga eller inte, tillsammans med andra produktegenskaper skulle registreras på ett strukturerat sätt. Dessutom var grundprincipen att informationen skulle vara transparent tillgänglig för våra kunder. Vi ansåg då, och gör fortfarande, att det enda verkligt framtidssäkra är att all information är tillgänglig på ett säkert och effektivt sätt för fastighetsägarna och andra som kan komma att behöva den, när de behöver den. Det är även därför våra kunder från 2004 använt SundaHus Miljödata för att skapa det som om några år kan komma att bli ett lagkrav, digitala loggböcker över vad som byggs in i en byggnad. Då var huvudmotivet att i framtiden kunna identifiera produkter med ämnen som kanske skulle visa sig vara farliga. Nu är detta grunden för att kunna återanvända produkter eller återvinna material, dvs övergången till en mer cirkulär byggindustri. Utöver detta beslutade vi oss för några andra värdefulla principer som vi och våra kunder har stor nytta av även idag.

Vi införde även tidigt ett automatiserat beslutsstöd. Det var möjligt eftersom informationen som besluten baserar sig på var lagrad på ett strukturerat sätt. Det innebär att vårt system "kan" våra kriterier och i princip kan bedöma en produkt automatiskt. Visste du att när våra kriterier uppdateras eller ett ämne har fått en förändrad klassning så uppdaterar vi bedömningarna på stora delar av databasen automatiskt? Dvs du som användare kan se hur produkten står sig i relation till de senaste rönen även om ingen betalt för att den ska bedömas om. Men det är ändå alltid en kemist som ytterst ansvarar för bedömningen.

Att vi själva lägger in informationen och bedömer produkterna är nämligen en annan viktig princip vi följt sedan starten. Vi tror att kemisternas erfarenhet är central för att hålla den höga kvalitet på informationen i systemet som alla, från byggmaterialtillverkare till fastighetsägare, vill ha. Trots de bästa intentioner kan vi ibland få felaktig eller bristande information från materialtillverkarna, t ex kan ingående ämnen saknas eller informationen kan vara inkonsekvent. Jag har sex kollegor som i princip jobbar heltid med att hålla databasen uppdaterad. De ser dessa inkonsekvenser eller andra problem, för de har bedömt liknande produkter flera gånger tidigare och till stöd har de förutom sin erfarenhet även checklistor och beslutsstödet i systemet. Dessutom sitter de här bredvid mig, det går att ringa och prata med dem om man behöver.

Den första versionen av systemet SundaHus Miljödata skrev och driftsatte jag själv. Vi har fortsatt på det sättet, att ha all systemutveckling och drift inom bolaget. Skillnaden är att jag nu lyckligtvis har nio kollegor som jobbar med att vidareutveckla de olika delarna av vårt system och se till att det är uppe och fungerar som det ska. Detta innebär att vi inte bara har full koll på informationen vi lägger in i systemet utan vi har även full koll på själva systemet. Om något inte funkar så kan vi inte skylla ifrån oss. Men å andra sidan kan vi också ta åt oss hela äran när det fungerar...

"One size does not fit all." Det vi ganska snart märkte efter den där första introduktionen 2003 var att det inte räckte med ett bra system som innehåller viktig information. Det var tvunget att fungera smidigt i våra kunders processer och därför har vi ständig utvecklat nya funktioner som "gör det lätt att göra rätt". Våra bedömningar är en av dem, men alla projekt ser inte likadana ut och har inte samma krav. Därför kan vi t ex lägga in dina egna miljökrav i vårt system och någon timme senare kan alla som jobbar i ditt projekt se hur samtliga 150.000 artiklar står sig i relation till just dessa krav.

De här åren har varit en spännande resa och vi har fortsatt utveckla systemet och dess innehåll sedan dess, något som jag är mycket stolt över! För någon månad sedan passerade vi 150.000 artiklar, vilket gör oss till det största systemet med detaljerad miljöinformation om byggprodukter i Sverige och kanske också i världen. Det är självklart jätteroligt, men att vi har många produkter med detaljerad information av hög kvalitet ger framförallt våra kunder en stor fördel. Ju fler artiklar som finns i systemet, desto lättare blir det för användarna att hitta det de tänker använda. Det leder till bättre produktval här och nu, mer kompletta "loggböcker" med detaljerad information och därigenom bättre koll på vad som finns i byggnaden i framtiden.

Vi är inte ett typiskt miljökonsultföretag, it-företag eller utbildningsföretag. Vi är allt det men lite till. Tack vare blandningen av kompetenser har vi kunnat ta fram nya och unika tjänster under de 15 år som har passerat. Jag är stolt och glad över allt vi har bidragit med till hela bygg- och fastighetsbranschen i Sverige och jag ser fram emot att, tillsammans med mina fantastiska kollegor, fortsätta utveckla effektiva verktyg som bidrar till att skapa en mer hållbar och cirkulär bransch på riktigt.

Ämnen

Kontakter

Relaterat innehåll