Gå direkt till innehåll
Enklare undvika miljögifter i byggnader med nytt varningssystem

Pressmeddelande -

Enklare undvika miljögifter i byggnader med nytt varningssystem

Det går att göra stora tidsbesparingar i byggprocessen genom ett nytt varningssystem för att kontrollera att byggvarorna uppfyller de miljökrav som ställs. I det webbaserade systemet SundaHus Miljödata är det möjligt för fastighetsägare, konsulter och entreprenörer att direkt se om byggvaran uppfyller de krav som fastighetsägaren har satt upp exempelvis enligt krav för miljöcertifiering av byggnader.

I SundaHus Miljödata finns drygt 73 000 produkter som är bedömda enligt SundaHus bedömningskriterier. Med den nya funktionen kan kunden välja om SundaHus kriterier skall användas i byggprojekten eller om det finns andra krav på material som skall appliceras i projekten. Kunden kan till exempel välja att bara använda sig av de kriterier som gäller för byggvaror enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad (nivå silver eller guld). För Svanenmärkning av småhus, flerbostadshus och förskolebyggnader kan systemet ge en indikation på att byggvaran inte klarar kriterierna. Den nya funktionen gör det möjligt att ta fram en ”kundanpassad bedömning” av varje byggvara som bland annat kan ta hänsyn till farliga egenskaper eller ämnen, produktgrupper, emissioner och tillgänglig dokumentation om byggvaran.

Den nya funktionen innebär att byggvaror i systemet är försedda med en symbol som visar om de är otillåtna enligt fastighetsägarens krav. På det här viset kan fastighetsägare, konsulter och entreprenörer som arbetar med till exempel certifieringssystemet Miljöbyggnad på ett enkelt och smidigt sätt se om produkten uppfyller ställda krav. För kunder som har egna miljökrav skräddarsyr SundaHus individuellt utformade varningssystem. Funktionen kan också användas i kombination med SundaHus bedömningar.

- Vi har utvecklat en unik funktion med en varningssignal för produkter med farliga ämnen och egenskaper. Detta ger en ökad trygghet för fastighetsägaren eftersom miljökraven blir uppföljningsbara och mätbara, säger Arvid Jannert som är vd för SundaHus.

Funktionen innebär en förenklad process eftersom många projektörer och entreprenörer kan sakna den kemiska kompetens som krävs för att kontrollera om de miljökriterierna man vill följa uppfylls.

Foto: ©iStockphoto.com/gordonsaunders

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


SundaHus erbjuder fastighetsägare trygghet, nu och i framtiden, genom ett brett utbud av tjänster för medvetna materialval. Med ett webbaserat system och kvalificerad rådgivning är SundaHus en helhetslösning för att systematisera arbetet med att fasa ut farliga ämnen i en byggnads hela livscykel. SundaHus i Linköping AB (publ) grundades 1990, har 13 medarbetare och är verksamma i hela Sverige. www.sundahus.se