Gå direkt till innehåll
Nya möjligheter för fastighetsägare att följa upp arbetet med medvetna materialval

Pressmeddelande -

Nya möjligheter för fastighetsägare att följa upp arbetet med medvetna materialval

Giftfri miljö är ett av Sveriges 16 nationella miljömål. Lagstiftingen är delvis bristfällig och processen går långsamt och därför väljer många fastighetsägare att arbeta med att fasa ut farliga ämnen på frivillig basis. Med SundaHus nya statistikrapporter finns det nu en unik möjlighet för fastighetsägare att följa upp sitt arbete med medvetna materialval i bygg- och förvaltningsprocessen. I det webbaserade systemet SundaHus Miljödata blir det därmed möjligt att på ett enkelt sätt verifiera och följa upp de krav som har ställts i byggprocessen och därmed få ännu bättre kontroll på de byggvaror som används i samband med ny- och ombyggnad.

Många fastighetsägare arbetar idag med medvetna materialval i byggprocessen och arbetar systematiskt med att fasa ut farliga ämnen i sina fastigheter. Många av dem sätter också upp miljömål som handlar om att minska andelen farliga ämnen i byggprodukter i samband med ny- och ombyggnation.

Huge Fastigheter AB är ett av de bolag som arbetar med att välja produkter som inte ger allergier eller skadar miljön vid utvinning, produktion eller användning. Det gör bolaget bland annat genom att ställa krav på att byggvarorna som används i byggprocessen inte har dessa egenskaper.

Vi har arbetat med att fasa ut farliga ämnen i flera år. För oss innebär statistikrapporterna att vi kan följa upp vårt arbete med att fasa ut farliga ämnen på ett ännu mera effektivt sätt. Vi strävar efter ständiga förbättringar i vårt miljöarbete och statistiken ger ett bra underlag för det arbetet samtidigt som det ger bevis på att våra krav faktiskt ger bra resultat, säger Huges miljöchef Ann Lindkvist.

De fastighetsägare som använder SundaHus Miljödata för att säkerställa medvetna materialval har nu möjlighet att få statistikrapporter varje kvartal som bland annat visar andelen registrerade produkter, andelen utfasnings-, riskminsknings- och hormonstörande ämnen i använda byggprodukter. I statistiken ingår även information om byggvarornas helhetsbedömning enligt SundaHus Miljödatas bedömningskriterier. På så sätt förbättras möjligheterna ytterligare med att arbeta systematisk med att fasa ut farliga ämnen. Detta innebär att bolagen har ännu större möjligheter att ställa krav, sätta upp mål, arbeta proaktivt med frågan i byggprocessen och sedan följa upp kraven/målen över tid.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


SundaHus erbjuder fastighetsägare trygghet, nu och i framtiden, genom ett brett utbud av tjänster för medvetna materialval. Med ett webbaserat system och kvalificerad rådgivning är SundaHus en helhetslösning för att systematisera arbetet med att fasa ut farliga ämnen i en byggnads hela livscykel. SundaHus i Linköping AB (publ) grundades 1990, har 13 medarbetare och kunder i hela Sverige. www.sundahus.se