Gå direkt till innehåll
Remissen för Miljöbyggnad 3.0 innehåller bra skärpningar och förtydliganden men kraven på Byggvarudeklarationer är orimliga.

Pressmeddelande -

Remissen för Miljöbyggnad 3.0 innehåller bra skärpningar och förtydliganden men kraven på Byggvarudeklarationer är orimliga.

SundaHus har lämnat in synpunkter på remissen för Miljöbyggnad 3.0. Förslaget innehåller en rad förbättringar, förtydliganden och skärpningar av materialkriterierna vilket är mycket positivt. Dock anser vi att den föreslagna skrivningen om Byggvarudeklarationer strider mot Miljöbyggnads grundläggande principer. Om förslaget går igenom riskerar branschens mångåriga arbete med Byggvarudeklarationer att underkännas. Miljöbyggnads ambition är att vara kostnadseffektivt och enkelt. SundaHus anser att det är viktigt att leverantörer som redan tagit fram innehållsdeklarationer eller andra dokument för innehåll som håller god kvalité inte blir tvingade att göra om sitt arbete eller tvingas in i ett specifikt format.

Enligt förslaget ska ”En innehållsdeklaration vara upprättad enligt anvisningar i BVD2015”. I praktiken innebär det att nästa alla Byggvarudeklarationer som finns och används på marknaden idag underkänns. Detta beror på att tolv punkter har lagts till i eBVD2015 som inte finns i tidigare versioner av Byggvarudeklarationer. Vidare finns i branschen idag, utöver eBVD2015, ett antal andra mycket bra initiativ och olika typer av innehållsdeklarationer för byggvaror, exempelvis PEP, belysningsbranschens Byggvarudeklaration, iBVD (under utveckling) samt Sveriges Fog- och Limleverantörers Förenings Byggvarudeklaration. SundaHus anser att kriterierna bör skrivas om så att de inte kan misstolkas som att det enbart är eBVD2015 som accepteras. Motsvarande problem finns i Miljöbyggnad 2.2 där kriterierna ofta tolkas som att det enbart är BVD3 som godkänns.

För att undvika orimligt höga kostnader samt för att göra kraven genomförbara i praktiken är det viktigt att det görs tydligt i alla anvisningar att det går bra att använda sig av befintliga Byggvarudeklarationer eller andra dokument kopplade till innehåll så länge de uppfyller kraven enligt avsnitt 4 i BVD3 alternativt avsnitt 3 i eBVD2015.

SundaHus föreslår samma skrivning som i nya BREEAM-SE: ”Innehåll ska deklareras i enlighet med direktiven i avsnitt 3 för eBVD2015 eller avsnitt 4 i BVD3. Innehållsdeklarationer behöver inte vara i eBVD2015-mallen för att godtas utan även andra typer av dokument där det framgår att innehållet är deklarerat i enlighet med regler för byggvarudeklarationer version 3 eller senare är accepterade.”

Genom föreslagen förändring kan Miljöbyggnad fortsätta att vara både enkelt och kostnadseffektivt men ändå en pådrivande kraft för att nå Sveriges Miljökvalitetsmål samtidigt som branschens mångåriga arbete med byggvarudeklarationer kan utnyttjas på ett väl avvägt och effektivt sätt. 

Ämnen


SundaHus erbjuder fastighetsägare trygghet, nu och i framtiden, genom ett brett utbud av tjänster för medvetna materialval. Med ett webbaserat system och kvalificerad rådgivning är SundaHus en helhetslösning för att systematisera arbetet med att fasa ut farliga ämnen i en byggnads hela livscykel.

SundaHus i Linköping AB (publ) grundades 1990 som ett konsultbolag för en bättre inomhusmiljö och är idag en ledande aktör på området medvetna materialval.