Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ronneby Kommun och SundaHus deltar i stort EU-projekt om cirkulärt byggande

Under tre år kommer forskningsinstitut, universitet och näringsliv över hela Europa att utforska och visa hur byggbranschen kan omformas för att göra cirkulära byggnader på riktigt i projektet BAMB – Buildings As Material Banks. SundaHus i Linköping AB (publ) och Ronneby kommun är de svenska aktörerna i projektet.

- Ronneby är en kommun som tar framtidens utmaningar på allvar och gör något konkret för att hitta positiva lösningar. Ronneby Kommun inspireras av Cradle to Cradle® och har redan byggt en Cradle to Cradle® inspirerad förskola, säger Lisa Apelman på Cefur i Ronneby

Syftet med BAMB är att undersöka och visa hur material och råvaror i byggnader ska kunna återanvändas och återvinnas utan att tappa i värde.

- Cirkulära flöden är nästa steg för en ansvarsfull och framkomlig utveckling inom bygg- och fastighetsbranschen och vi ser stor potential i att samarbeta med andra aktörer i projektet för att åstadkomma större förändring i branschen, säger Lisa Elfström, marknadschef på SundaHus.

SundaHus har arbetat med att strukturera och standardisera information om innehållet i byggnader i över ett decennium. Just denna erfarenhet kommer att vara värdefull i projektet.

- Vi kommer framförallt att bidra med vår kunskap och erfarenhet men vi kommer även rent praktiskt att bidra med att ta fram standarder samt utveckla programvaror och lösningar för att möjliggöra mera cirkulära flöden. Det är spännande att vårt samarbete med Ronneby har medfört att svensk teknik och innovationskraft har uppmärksammats internationellt och att vi tillsammans ska delta i projektet, säger Lisa Elfström.

BAMB kommer att pågå under tre år, från 1 september 2015. Tanken är att byggnader ska bli ”materialbanker” av värdefulla material. 16 partners kommer att vara delaktiga i projektet, varav Ronneby kommun och SundaHus är de två svenska aktörerna. Inom BAMB kommer sex pilotprojekt att genomföras, avseende både ny- och ombyggnationer. Tillsammans med industrin kommer därför BAMB att stärka infrastrukturen för återtagande av material och komponenter.

- Cefurs vision är att vara en innovativ motor för hållbar utveckling av näringsliv och samhälle. Exempelvis planerar vi just nu en ny stadsdel som kommer att ge mer tillbaks till omgivningen än den tar. För oss innebär projektet att vi kommer att få dela med oss av våra erfarenheter men även att vi kommer att lära oss mycket och vara med och utveckla nya lösningar som vi kan ha stor nytta av i framtiden, avslutar Lisa Apelman på Cefur.

För mer information kontakta

Lisa Apelman
Projektledare Cefur – Centrum för forskning och utveckling i Ronneby
E-post: lisa.apelman@ronneby.se
Tel. 0457-618814
http://www.ronneby.se/sv/sidowebbplatser/cefur/

Lisa Elfström
Marknadschef SundaHus i Linköping AB
E-post: lisa@sundahus.se
Tel: 013-36 30 75
www.sundahus.se

Cradle to Cradle och alla varianter därav är registrerat som varumärke av McDonough Braungart Design Chemistry Inc, Charlottesville, Virginia, USA.

Ämnen

Kategorier


SundaHus erbjuder fastighetsägare trygghet, nu och i framtiden, genom ett brett utbud av tjänster för medvetna materialval. Med ett webbaserat system och kvalificerad rådgivning är SundaHus en helhetslösning för att systematisera arbetet med att fasa ut farliga ämnen i en byggnads hela livscykel.

SundaHus i Linköping AB (publ) grundades 1990 som ett konsultbolag för en bättre inomhusmiljö och är idag en ledande aktör på området medvetna materialval.

Presskontakt

Arvid Linder

Arvid Linder

Presskontakt Kommunikationschef / Head of Communication PR & Communication +46 70-779 58 98 LinkedIn-profile