Gå direkt till innehåll
SundaHus lanserar nya bedömningskriterier

Pressmeddelande -

SundaHus lanserar nya bedömningskriterier

Byggsektorn konsumerar en stor andel av material och resurser i samhället (35-40%), och därför är det viktigt att aktörerna i branschen fortsätter att  hjälpas åt att minska användningen och därmed också spridningen av farliga ämnen.  SundaHus lanserar nu nya bedömningskriterier som väger in nya aspekter i bedömningarna av byggprodukter.

SundaHus tar uppdraget att hjälpa sina kunder att säkerställa medvetna materialval på stort allvar, och därför är avsikten att utveckla bedömningskriterierna i löpande takt med förändringar som sker inom lagstiftningen, forskning och på marknaden. SundaHus har nu, efter en remiss till intressenter inom byggsektorn, tagit fram nya bedömningskriterier. Kriterierna börjar gälla den 25 november 2013.

- Vi är stolta och glada över att kriterierna nu även omfattar svartlistat trä, emissioner av formaldehyd och flyktiga organiska föreningar samt innehåll av hormonstörande ämnen, tennorganiska föreningar (oavsett klassificering), flyktiga organiska föreningar och kraftiga växthusgaser, säger Jane Wigren, bedömningsansvarig på SundaHus i Linköping AB. Genom en strukturell förändring av de tidigare bedömningskriterierna har vi även förtydligat vad varje bedömningsnivå står för. 

Hormonstörande ämnen är en prioriterad ämnesgrupp då de verkar i extremt låga halter och kan störa utvecklingen av foster och barn med långtgående konsekvenser såsom fetma, allergier, nedsatt fortplantningsförmåga och cancer. Många hormonrelaterade sjukdomar och tillstånd har ökat snabbare än vad som kan förklaras av förändringar i arvsmassan eller enbart livsstilsförändringar. Miljögifter misstänks därför bidra till dessa oroande förändringar. Det är ofta svårt att hitta information om innehåll av hormonstörande ämnen i byggprodukter eftersom det saknas officiella kriterier för att identifiera vilka de är. Därför har SundaHus genomfört ett omfattande arbete med att identifiera dem i byggprodukter och begär information om hormonstörande ämnen i samband med bedömningar.

Ämnen

Kategorier


SundaHus erbjuder fastighetsägare trygghet, nu och i framtiden, genom ett brett utbud av tjänster för medvetna materialval. Med ett webbaserat system och kvalificerad rådgivning är SundaHus en helhetslösning för att systematisera arbetet med att fasa ut farliga ämnen i en byggnads hela livscykel. SundaHus i Linköping AB (publ) grundades 1990, har 13 medarbetare och är verksamma i hela Sverige. www.sundahus.se