Gå direkt till innehåll
Bild: Genom SundaHus Miljödata skapas förutsättningar för mer återbruk och återvinning i framtiden.
Bild: Genom SundaHus Miljödata skapas förutsättningar för mer återbruk och återvinning i framtiden.

Pressmeddelande -

World Circular Economy Forum uppmärksammar SundaHus

World Circular Economy Forum uppmärksammar SundaHus som ett inspirerande exempel på en ”Circular Economy Enabler”. WCEF är ett internationellt event som hålls en gång per år och inför den årliga konferensen bestämde sig huvudarrangören Sitra att sammanställa en global lista över inspirerande exempel som bidrar till en mer cirkulär ekonomi. Detta för att ”organisationer och företag behöver inspiration för att delta i den cirkulära övergången” enligt Sitra. Ett av de 39 exemplen är SundaHus Miljödata, just pga att systemet lägger grunden för en cirkulär byggbransch eller, som det står i listan ”Building the foundation for the future of circular construction”.

– Det är fantastiskt roligt att vi blir uppmärksammade av en global aktör på det här viset och vi vet att det fanns väldigt många goda exempel på Sitras urvalslista, säger Lisa Elfström, VD på SundaHus. Samtidigt vill vi förstås fortsätta framåt med att utveckla bolaget och våra tjänster för att bidra till en mer cirkulär, giftfri och långsiktigt värdefull byggd miljö.

Byggbranschen är en av de enskilt största förbrukarna av råvaror, både i Sverige och globalt, vilket i längden är ett problem eftersom vi inte har obegränsat med råvaror. Samtidigt kan vi förstås inte bara sluta bygga, vi bygger hus och anläggningar för att fylla olika behov som vi har och som vi kommer att fortsätta ha.

För att byggbranschen ska minska sin resursförbrukning och bli mer cirkulär krävs många olika saker men det handlar mycket om två huvudspår: att försöka återanvända så mycket byggmaterial som möjligt här och nu samt att lägga grunden för att återanvändningen ska bli mycket enklare i framtiden.

– Vi finns med på listan för att vi ”lägger grunden för en mer cirkulär byggbransch”. Det gör vi framförallt genom att samla in, strukturera och arkivera informationen om vad som finns i vår kunders byggnader ända ner till innehållet i de olika byggprodukterna. Vi säkerställer därmed att den informationen är tillgänglig för att göra medvetna beslut vid konstruktion och produktion men framförallt att den finns tillgänglig den dagen byggnaden ska demonteras och produkterna i den ska återanvändas, säger Jan Boström, teknikutvecklingschef på SundaHus.

Hela listan från World Circular Economy Forum över inspirerande exempel finns här

Ämnen


SundaHus i Linköping AB (publ) verkar inom bygg- och fastighetssektorn och hjälper företag och organisationer med att skapa giftfria och långsiktigt värdefulla byggda miljöer genom enkla och effektiva lösningar för medvetna materialval

Kontakter