Gå direkt till innehåll
Miljöbyggnad förtydligar krav på redovisning av innehåll

Nyhet -

Miljöbyggnad förtydligar krav på redovisning av innehåll

Från och med årsskiftet gäller SGBCs förtydligande om att ”redovisning av innehållet i en byggvara ska följa anvisningarna enligt avsnitt 3 i eBVD2015”. Syftet med förtydligandet är att få in så bra innehållsinformation som möjligt i loggboken. Det är alltså inte själva formatet (t.ex. om det är eBVD, BVD3 eller annan typ av miljödeklaration) som är viktigt utan det är istället ett krav på kvalitén i innehållsinformationen.

För SundaHus kunder innebär förtydligandet i praktiken ingen skillnad då vi redan med hjälp av våra kemister och vår kvalitetssäkrade bedömningsprocess säkerställer att redovisningen av innehåll i produkter som finns i SundaHus Miljödata är av god kvalitet. Och ja, vi ställer faktiskt ibland t.o.m. högre krav än eBVD2015.

Tyvärr är innehållsdeklarationerna i byggvarudeklarationerna (oavsett format) inte alltid så fullständiga. Därför arbetar våra kemister med att granska produktinnehållsinformation och begär kompletteringar vid behov. Som stöd har kemisterna erfarenhet, system och checklistor som tydligt visar vilket innehåll som förväntas finnas i olika produktgrupper. I vissa fall innebär det att vi kräver in mera information än eBVDs krav, för att säkerställa att viktiga tillsatser i låga halter inte hamnar under radarn. Resultatet blir att SundaHus Miljödata innehåller utförliga innehållsdeklarationer som mer än väl lever upp till Miljöbyggnads krav om innehållsinformation i indikator 13 oavsett dokumentformat och kvalitet på bakomliggande byggvarudeklarationer.

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Bedömningssystemen: Vi kan inte ställa oss bakom eBVD

Bedömningssystemen: Vi kan inte ställa oss bakom eBVD

I remissvaret för eBVD2.0 är SundaHus och Byggvarubedömningen överens om att det finns en rad fundamentala problem som gör att vi inte kan ställa oss bakom eBVDn. Övergripande handlar det om att eBVD motverkar målen om ett digitalt, obrutet flöde av miljöinformation samt att bygga för en giftfri och god bebyggd miljö.