Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Polycarbonate plastic will soon get stricter assessments in SundaHus

    Since the monomer bisphenol A, which is used to manufacture polycarbonate plastic, is now classified as a phase-out substance (classified as toxic to reproduction), products with significant amounts of polycarbonate plastic are soon going to get a "C +" - assessment in SundaHus Material Data. This change is expected to occur within the next 1-3 months.

  • New criteria for PVC to be released soon

    The purpose of our new criteria is to open up the possibility for a risk perspective in SundaHus-assessments of PVC products. In the SundaHus current criteria, there are requirements on the residual monomer content for polymers built up of the phase out substances. In addition to this we plan to introduce corresponding criteria for processes associated with the manufacture of PVC.

  • Färg och lim med allergiframkallande konserveringsmedel ibland felmärkta

    I en nyligen utförd Kemikalieinspektion-tillsynsprojekt visade det sig att inte alla färg- och lim-produkter innehållande allergiframkallande konserveringsmedel var korrekt märkta. Det är viktigt att färg och lim med allergiframkallande ämnen har rätt klassificering och märkning så att yrkesmålare använder rätt skyddsutrustning och på så sätt kan minska risken för allergier.

  • Polykarbonatplast får snart en strängare bedömning i SundaHus

    Eftersom ämnet bisfenol A, som används för tillverkning av polykarbonatplast, numera klassificeras som ett utfasningsämne (den klassificeras som reproduktionsstörande) så kommer produkter med väsentliga mängder polykarbonatplast att få en ”C+”-bedömning i SundaHus Miljödata.

  • Snart lanserar vi nya kriterier för PVC

    I SundaHus nuvarande kriterier finns det krav om restmonomerhalten av utfasningsämnena akrylnitril, butadien och propylenoxid i plast och gummi. Som tillägg till detta inför vi motsvarande kriterier för tillverkningsprocesser kopplad till PVC. De nya kriterierna för PVC har varit ute på remiss och vi har fått mestadels positiv återkoppling.

  • ByggDialog ställer ambitiösa krav på emissioner

    Som ett led i att nå sina interna miljömål, och för att hjälpa sina kunder ytterligare, har ByggDialog tecknat ett avtal med SundaHus som möjliggör miljömedvetna val av produkter i byggnaderna. Genom ett systematiskt arbetssätt kommer Byggdialog att kunna välja material och produkter som har minimal negativ hälso- eller miljömässig påverkan och kan på så sätt bidra till ett mer hållbart byggande.

  • ECHA bedömer att risken för återvunnet gummi i produkter är låg

    Kemikaliemyndigheten ECHA har utvärderat risken för ämnen i återvunnet gummi som används på konstgräsplan. Slutsatsen utifrån den data de granskat är att den oro för spelare på dessa platser, inklusive barn, och för arbetstagare som installerar och underhåller dem är mycket låg.

  • Fyra ftalater erkänns som hormonstörande för människa inom EU

    Ftalatmjukgörarna DEHP, DBP, DIBP och BBP har förts upp som hormonstörande för människa i REACH kandidatförteckningen. Det är första gången några ämnen har tillskrivits dessa egenskaper inom ramen för REACH och det innebär att det i framtiden kan bli svårare för producenter i EU att få tillstånd att använda dessa fyra ämnen i sina produkter.

  • Visualisering av rättigheter i projekt

    Visualisering av rättigheter i projekt

    För att ge projektledare och miljösamordnare en överblick av projektdeltagarnas rättigheter i olika projekt lanserar SundaHus en ny funktion som möjliggör för projektledare att se vem som har registrerings- och granskningsrättigheter i projekten. Den nya funktionaliteten kommer att bidra till effektivare styrning och uppföljning.

  • Synpunkter angående remissförslaget för PVC

    Nu kan ni läsa en sammanställning av de remissvar från användare, experter och materialleverantörer angående remissförslaget för PVC samt de svar som SundaHus har angett för det.

  • Tillverkare och importörer skyldiga att informera om biocider i varor

    Tillverkare och importörer är skyldiga att informera konsumenter om varorna är biocidbehandlade. De bär ansvar för att varorna är behandlade med ett verksamt ämne som är tillåtet inom EU, enligt EU:s biocidförordning. Det gäller både varor som tillverkas inom EU och varor som importeras för försäljning inom EU. Reglerna gäller från och med den 1 mars 2017.

Visa mer